tisdag 15 maj 2012

En sån där vidrig bok där mamman dör - Sonya Sones


När Ruby (15 år) förlorar sin mamma blir hon tvungen att flytta från sina vänner, sin pojkvän och sin moster i Boston för att bo hos sin pappa, 500 mil bort i Los Angeles.
Livet är med andra ord inte kul. Till råga på allt är hennes pappa filmstjärna, rik och de har aldrig träffats.

Rubys pappa bor i ett stort hus i Beverly Hills alt Hollywood (oklart vilket). Närmsta grannen är Cameron Diaz. Rubys nya skola är en snobbig privatskola där alla är mer eller mindre kända eller har kända föräldrar. Livet blir helt enkelt inte sig likt. Hon går från att vara anonym till att möta paparazzis på flygplatsen.

Hennes pappa Whip, filmstjärnan är dock inte så hemsk som hon föreställt sig. Han försöker bara lite för mycket att vara en förälder – något han har låtit bli att vara de senaste 15 åren och Ruby tänker inte låta honom glömma det. Skolan verkar ok med drömtydningskurser och jordbävningsövningar m.m. Men saknaden efter bästa vännen Lizzie är stor och längtan efter pojkvännen Ray enorm. Ruby räknar dagarna till thanksgiving då Ray ska komma och hälsa på. Men allt blir inte som hon tänkt sig.

Sonya Sones skriver härligt kortfattat. Om man pratar bibliotekanska så hittar ni boken på hylla uHce.03 det vill säga bland poesiböckerna. Och hennes språk är poetiskt, kapitlen är korta och lättlästa. Till exempel:

Typiskt

Piloten meddelade precis
att det är en enastående utsikt
över Grand Canyon,

för passagerarna som sitter
till vänster i planet.

Gissa vilken sida
jag sitter på?”

---------------------------------------

Ett enkelt svar på en enkel fråga

”Vad tycker du om det?”
frågar Whip plötsligt,
tindrande och svansviftande,

som om han tror att jag ska
kasta mig om halsen på honom och tjuta:
”Åh, men Guuud alltså pappa, jag älskar det!”

Så jag bara gäspar.
Sen rycker jag på axlarna och säger:
”Det är okej. Rätt så.”

Jag blev nyfiken på boken av två orsaker dels titeln och dels utformningen/layouten. En hel roman i diktform. Kan det verkligen funka? Men det gjorde det - jag tycker att boken är jättebra! Den känns verklighetstrogen och kul (trots titeln). Låna den gärna här.

Nu ska jag bara gå och låna Sonyas två första böcker: ”Vad mina vänner inte vet” och ”Vad min flickvän inte vet”. Båda har fått jättebra kritik. Mer info om författaren hittar du på hennes hemsida: http://sonyasones.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar