fredag 2 december 2011

terrorism på film x 3

The Baader Meinhof Complex
(2008, 2 tim 30 min, regi: Uli Edel)

Sann historia om den tyska terroristgruppen "Röda Armé-Fraktionen" (RAF) som genomförde bombningar, rån, kidnappningar och mord under 1960- och 70-talet i Västtyskland.

Ledarna i gruppen: vänsteraktivisterna Andreas Baader och Gudrun Ensslin, samt journalisten Ulrike Meinhof känd för att vara radikal, frispråkig och en engagerad samhällskritiker. Bekämpar ett krig mot vad de ser som fascismens nya ansikte: amerikanska imperialismen som stöds av det tyska etablissemanget. Deras mål var att få till stånd ett mer humant samhälle, men genom sina handlingar spred de inte bara skräck och terror utan de förlorade också sin egen humanitet. Allt medan den västtyska polisen med spaningsledaren Horst Herold, är dem på spåren.

Filmen är baserad på boken med samma namn skriven av Stefan Aust.


München
(2005, 2 tim 40 min, regi: Steven Spielberg)

Oscarnominerad film baserad på boken: "Vengeance; The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team" av George Jonas.

Under de Olympiska spelen i München 1972 togs elva israeliska idrottsmän som gisslan och mördades av en palestinsk terroristgrupp kallad Svarta September. Den israeliska regeringen sätter samman en grupp Mossadagenter för att slå tillbaka och leta upp de ansvariga.Remember me
(2010, 1 tim 53 min, regi: Allen Coulter)

En kanske lite annorlunda film på detta terrorist/aktivisttema. Ett romantiskt drama med skådespelare som Robert Pattinson, Pierce Brosnan, Lena Olin m.fl. En fin historia som inte skulle vara märkvärdig om den inte utspelade sig under sommaren 2001 i New York City. Det blir inte alltid som man tänkt sig och filmen får ett abrupt slut den 11 september 2001...

En film som berättar de oskyldigas historia. Den vanliga människans sida av en fruktanskvärd händelse.Naturligtvis kan du låna dessa filmer på biblioteket, klicka på titlarna så kommer du dirket till gotlib (katalogen). Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar