torsdag 20 december 2012

Dåligt samvete.

Anne Cassidys Komma undan handlar om 16 åriga Mark som en kväll får ett samtal från hans ex-flickvän Katie. Hon vill att de träffas på en klubb i staden där dom bor. De är bara 16, men brukar komma in trots 18 årsgränsen. Det visar sig att Katie har ändrat sig, att göra slut med mark var ett stort misstag. De blir ihop igen och Mark är sjukt glad, hela livet känns fantastiskt. Men när de skall hem missar de sista bussen. Det är vinter, snöar och är svinkallt. Mark, som jobbar i sin pappas bilverkstad, snor en bil och de kör hemåt i snöstormen.
Men plötsligt står det ett rådjur mitt i vägen, mark försöker svänga undan men träffar rådjuret  och de smäller sedan rakt in i ett träd.

När Mark vaknar till kan han inte hitta Katie. Han letar och hittar henne tillslut. Hon ligger livlös i snön, hon har slungats ut genom framrutan på bilen.
Mark kan inte känna någon puls. Vad skall han göra nu? Är hon död? Det verkar iaf så. Skall han ringa ambulans? Gör han det så kommer han få problem med polisen. Han skulle kunna ringa från Katies mobil, men han kan inte hitta den. Han tänker att Katie måste vara död ändå, det finns inget han eller någon annan kan göra. Så han väljer att lämna henne där.

Han ljuger för sin familj, sina vänner och inte minst för polisen om vad som hänt. Han hittar på en lögn om att de bråkat på klubben och att han lämnat Katie på klubben och åkt hem själv. Polisen tror inte på honom.
 
Dessutom visar det sig att Katie inte alls var död när Mark lämnade henne i snön. Hon låg hela natten och kämpade, hon dog först dagen efter.  Hade Mark ringt ambulans så hade hon överlevt.Men Mark fortsätter att ljuga för polisen och vänner om vad som hänt. Och det verkar som att han kommer klara sig undan.

Men han har dåligt samvete och vänner som lämnar honom för att de inte köper hans historia.
Men jobbigast av allt är de obehagliga sms han får en gång per vecka. De kommer samma tid och veckodag som  de krockade med bilen. Sms som verkar vara från Katie.
”Hjälp mig, mark. Lämna mig inte. Jag älskar dig. K”.

Mark undrar om han håller på att bli galen…

Lättläst, spännade och trovärdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar