tisdag 16 oktober 2012

Den andre Will Grayson


Skriven av John Green & David Levithan.

”Vad händer när två 16-åriga killar med exakt samma namn råkar mötas en kall natt i ett totalt osannolikt hörn av Chicago?”

”Två av USA:s stora ungdomsboksförfattare alternerar kapitlen i denna roliga, råa och sorgliga berättelse.”

Meningarna ovan finns med i baksidestexten på boken ”Den andre Will Grayson” och de gjorde mig nyfiken på boken. Att den även är skriven av David Levithan som också har skrivit böckerna ”Dash och Lilys utmaningsbok”, ”Naomi och Elys kyssförbudslista” (två böcker som jag gillade skarpt) gjorde inte det hela sämre.

Mina förväntningar var ganska höga men infriades tyvärr inte helt. Om ni har läst de andra böckerna så vet ni att kapitlen alternerar mellan huvudkaraktärerna. Så även i denna bok. Ena kapitlet handlar om Will Grayson och det andra kapitlet handlar om Will Grayson. Och så vidare... förvirrande, ja lite. Men efter ett bra tag kan man faktiskt hålla isär de olika karaktärerna. Boken vinner i längden.

Will och Will är alltså två killar som båda är 16 år och går på high school, en sysselsättning som ingen av dem är speciellt förtjust i men något som mer måste genomlevas. Will Grayson (Will 1 kallad hädanefter) bor i Chicago och har två motton som han försöker leva efter: Säg ingenting och gör ingenting. På så vis kommer ingen att störa sig på dig eller lägga märke till dig. Detta är dock svårt att genomföra när man har Tiny Cooper som bäste (och ende) vän. Tiny är allt annat än tyst och försynt. Han är stor både till omfång och tar mycket utrymme. Lägg där till att han är skolans gayigaste gay och dessutom håller på att sätta upp en musikal om sitt liv.

Will Grayson (Will 2) är också 16 år och bor några timmar från Chicago. Han är deprimerad och ogillar livet i stort. Den enda stunden på dagen som är värd något är när han chattar med sin nyfunna kärlek Isaac. Lägg därtill att han inte har ”kommit ut” som homosexuell än...

När dessa båda Willar möts en kall kväll utanför en porrbutik i Chicago blir allt upp och ned. Will 1 befinner sig där för att han inte kom in på en konsert med sitt falsklegg och Will 2 är där för att möta sin Isaac. Tiny finns också med på ett stort hörn och förvecklingar sker. Och det är nu boken börjar bli bra och storyn går framåt.

Som det står på baksidan av boken så är den både rolig, sorglig och rå i sitt berättande. Den handlar om vänskap, känslor och att hitta sin plats i denna många gånger knasiga värld. Och framförallt handlar den om värme och medmänsklighet, om att ställa upp för någon när han/hon behöver det som mest.

Så trots den något röriga inledningen av boken tycker jag den helt klart är läsvärd. En fin historia om kärlek helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar