torsdag 26 april 2012

Gråklädda tidstjuvar

Dagens tips: Momo eller kampen om tiden av Michael Ende.
Låna som vanlig bok, ljudbok eller talbok. Det går till och med att streama den.

Momo är en föräldralös flicka som en dag dyker upp i en stad utan namn. Hon bosätter sig i en teaterruin. Hon vet inte hur gammal hon är och hon kan inte skriva eller läsa. Men hon kan lyssna.

Momo är så bra på att lyssna och observera saker att hon genom att lyssna på människorna i staden kan förstå vad deras problem är. Och då kan hon också hjälpa dom att komma på lösningar! Momo får många vänner och hjälper många.

Men en dag blir det problem. Det kommer gråklädda män (tråkigheten personifierade) till staden och de stjäl människor tid. De erbjuder människorna i staden att öppna konton så de kan spara tid till att använda senare, de får dessutom ränta på sin tid. Men de har ingen tid över i nuet, ingen tid till att vila, ingen tid till att umgås. Det är bara stress, stress och stress. Och ännu värre: de grå männen stjäl av den tid Momos vänner sparar ihop, för att förlänga sina egna liv. Och allt som anses vara slöseri med tid skalas bort från livet. Staden förändras.

Det går inte för sig. De grå männen måste bekämpas, Momo måste hjälpa sina vänner.

Hon får hjälp av Kassiopeja, en sköldpadda som kan se in i framtiden (men bara en halvtimme framåt) och tidsprofessorn mäster Hora (det betyder Timme på latin, därför namnet, jag har kollat upp det!) hjälper med till.

Det här är ett fantastiskt fantasy saga som alla borde läsa minst en gång i sina liv.

1 kommentar:

  1. Jag har inte läst den, men den landade på mitt jobb idag tillsammans med en hög andra skönlitterära böcker till vårt miniskolbibliotek så den ligger nu i min "Att-läsa-hög" :-)

    SvaraRadera