torsdag 17 november 2011

Umbra - En tecknad fantasysaga

Umbra, som är Elin Fahlstedts (född 1990) seriedebut, är en mörk fantasy-saga, som bitvis är ganska läskig. Teckningarna känns lite mangaaktiga, men i blyerts och lite kladdiga på ett bra sätt.

Ethel är föräldralös och bor på ett kloster med andra föräldralösa barn. Hon minns inget av sina föräldrar, det enda hon har som minne är ett slitet och suddigt foto på hennes pappa.

Barnen får inte gå ut på kvällen och natten, för då kommer hemska saker att hända dem enligt prästerna. För då är blodmånen uppe, månen som färgats röd av de barn som dödats om natten. Men Ethel tror inte på dom, hon tror att dom bara hittar på för att kontrollera barnen.

Hon blir inte mindre misstänksam mot de nattliga utegångsförbuden efter att hon brutit sig in klosterbibliotekets förbjudna avdelning, där det förvaras böcker som man inte får läsa, och läser i en av böckerna att det där med månens röda färg inte alls har något att göra med mördade barn.

Så orädda Ethel försöker smita ut på natten genom en tunnel, men en av prästerna kommer på henne och börjar jaga henne. Hon lyckas fly undan och gömma sig i en låda. En låda som visar sig ha någon form av magisk tunnel i botten. En tunnel som sluter sig bakom Ethel.

Ethel kommer ut i ett konstigt rum där hon träffar på någon form av monster. Fast ett monster som verkar vara ganska snällt.
Monstret informerar Ethel om att hon befinner sig i gränslandet mellan "din och vår värld".
Den världen heter Umbra och där ger sig Ethel, bland diverse fantasimonster och andra tokigheter, ut på jakt efter sin pappa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar