måndag 29 juni 2009

Dags för lite kalla kårar i sommarhettan!

Solen skiner, svetten rinner längs ryggen och bad borde stå överst på dagordningen för alla normalt funtade människor. Men känner man att det kan bli lite för mycket sol, vind och vatten kan man alltid dra ned rullgardinen och svalka sig med nåt riktigt kallsvettigt och läskigt. Siska och Elin på Högsbo bibliotek har gett några tips här och jag vill inte vara sämre utan ge tips på några egna favoriter. Som ni snart kommer att märka har jag en förkärlek för övernaturliga skräckfilmer- filmer där den grå vardagen sakta invaderas av namnlösa fasor och isande skräck.

Den första filmen, The burrowers, är den udda kombinationen western och skräck. Det är betydligt bättre än det låter och med en handfull duktiga skådespelare i huvudrollerna. Storyn är enkel: några nybyggare försvinner spårlöst och en grupp bistra män, med förstärkning från armén, utses för att utreda vad som egentligen hänt. Den arméofficer som leder soldaterna skyller på den lokala indianstammen men gruppen förstår snart att det är allt annat än indianer som ligger bakom... Tyvärr finns inte filmen på biblioteken men nån schysst kompis eller nåt syskon kan säkert låna ut den.

Nästa film är baserad på en helt underbart läskig berättelse av Stephen King. Tidigare fanns den endast utgiven som en del av samlingen Den förskräckliga apan men har nu getts ut som en egen bok. Nu har berättelsen även filmatiserats som The mist och finns att låna på biblioteken. I korta drag handlar filmen om en mystisk dimma som rullar in över en amerikansk småstad. En grupp människor som befinner sig i en mataffär när dimman kommer inser till sin fasa att de blivit isolerade. Därute, dolda, rör sig nämligen fruktansvärda varelser som har en förkärlek för människokött... Enda felet med filmen är att den slutar betydligt sämre än sin litterära förlaga - den borde behållit bokens slut och inte hittat på ett eget (sämre) slut.

Den sista filmen heter The descent och finns att låna på Hisingens bibliotek (vid Wiselgrensplatsen). Det här är en film för alla oss som är rädda för trånga utrymmen och aldrig skulle drömma om att klättra ned i en trång grotta. Detta är precis vad ett gäng tjejer bestämmer sig för att göra. Men för att krydda till det lite väljer den tjej som bokat resan att inte ta dem till den grotta de bestämt utan till ett betydligt mer avancerat grottsystem - ett system som är som en enda stor, trång labyrint. Sagt och gjort, snart går de vilse. Mystiska ljud och korta glimtar av något monstruöst får dem att inse att de inte är ensamma i mörkret... Det finns även en bok som heter The descent och som har en liknande historia men som i min mening är betydligt sämre än filmen. Boken och filmen verkar inte vara kopplade till varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar