Sidor

söndag 30 mars 2014

En dag man sällan glömmer

"Två människor. Tjugo år. En dag."

I David Nicholls roman En dag lär vi känna Emma och Dexter, unga och törstiga på livet efter avklarade studier. Den 15 juli 1988 är deras sista dag på universitetet och då möts de för första gången. De tillbringar natten tillsammans, men morgonen efter skiljs de åt som vänner. Boken följer deras liv och vänskap i tjugo år. 

Varje år den 15:e juli kastas vi alltså in i Emma och Dexters liv. Ständig högsommar blandas med deras stormiga förhållanden, slitsamma jobb och ovisshet om vad som komma skall. Man reser från åttiotalets axelvaddar till nutidens mobiltelefoner. Tidens anda skildras lika skickligt som livets ständiga bergochdalbana. Deras utstakade bana efter universitetet visar sig vara hur krokig som helst. Emma och Dexter blir vuxna, de hittar sig själva. Det är häftigt att som läsare får vara med på den resan.   

Det långa tidsspannet gör handlingen både spännande och fyllig, utan att bli överdriven eller orealistiskt. Ekorrhjulsvardag blandas med nattsvart tragik och rosenröd lycka. Ibland är allt en promenad i parken, ibland inte. Boken är rolig utan att tappa sitt djup. Lättsam men allvarlig. Övergripande men ändå detaljrik. Rapp dialog, spänning, kärlek, humor och en stor dos verklighet. Berättad på ett sätt som man inte glömmer i första taget. 

Clara, Ung Helg

  

tisdag 25 mars 2014

Flyt som en fjäril, stick som ett bi

"Vattnet består av väte syre och klor. Hudpartiklar saliv och snor. Min kropp består av muskler lungor. Ben armar händer. Det är allt jag har. Det är allt jag behöver."

Miranda lever för simningen. En lovande talang med siktet inställt på junior-SM. Enligt hennes tränare har hon "bra vattenläge" och det är inte något en kan träna sej till, eller åtminstone tar det flera år. Men Miranda bara har det. Av sej själv. I simbassängen kan ingen klå henne, där har hon full kontroll och pressar sej själv hårdare än alla andra.

På hemmaplan, däremot, råder kaos. Eller i alla fall ett stilla kaos. Mirandas storebror har stängt in sej på sitt rum och dragit ner persiennerna. Där sitter han hela dagarna med hörlurar framför datorn och spelar World of Warcraft. Sedan några veckor tillbaka vägrar han gå till skolan, han är förlorad åt spelet, har tappat greppet om verkligheten. Mirandas bror finns inte längre utan har ersatts av en amöba. En stinkande amöba som inte ens bryr sej om att duscha längre.

Såklart är föräldrarna sjukt oroliga för honom, men det är som att de inte orkar ta tag i problemet på riktigt. Då och då gör de några lama försök att få iväg honom till skolan och komma ut och äta middag med resten av familjen, men det slutar alltid med uppgivna suckar och återhållen smyggråt i mörka hallen utanför broderns dörr.

Den stängda dörren blir en ständig påminnelse om att något i familjen är sjukt, men de vuxna väljer att stoppa huvudet i sanden.

Miranda söker sin tillflykt till simningen, den blir livsviktig för henne.

Flyt som en fjäril, stick som ett bi är en jättefin bok skriven av Elin Nilsson. Om att försöka uthärda en tillvaro som håller på att rasa samman. Om att hitta något att hålla fast vid när alla sviker. Om att simma för att inte drunkna.


torsdag 20 mars 2014

Nu har den kommit!

Vad pratar jag om? Jo, nästa del i serien Varelserna - nämligen Emmas bok (låna här) av Magnus Nordin. Detta är fortsättningen på Elias bok. Precis som i ettan utlovas zombies och kamp för överlevnad snyggt paketerat med bilder och lättläst text. Det är en bok jag har sett fram emot att läsa ända sedan jag läste klart den första boken och jag längtar tills det att jag har den i handen!


I väntan på den kan jag trösta mig lite med att drägla lite över alla bra skräckspel man spela under 2014.



måndag 17 mars 2014

Lite ihop



Nu blir det Johanna Lindbäck-time. I hennes bok Lite ihop träffar vi Majken som går i årskurs sex. Hon har varit bästis med Tessan sedan de var små men så märker Majken hur Tessan börjar förändras. I början är det smågrejer som att Tessan inte berättare om vissa saker för Majken. Men sen börjar Tessan hänga mer med den ytliga Belinda och snacka om killar. Majken däremot är inte speciellt intresserad av killar och känner sig utanför och tråkig. Samtidigt vill hon inte förlora sin bästis. Vad göra? Hmmm... Hjälp kanske finns att få hos den nya killen Ivan i parallellklassen? Han verkar vara en schysst kille och de har snackat lite på musiken. De kanske kan bli ihop, lite grann i allafall, mest för att Majken ska få någon att snacka om hon också?
Bra med vänskap och kärlek som huvudingredienser.

torsdag 13 mars 2014

Göra kortfilm? Vinna pris?

Hela Sveriges kortfilmstävling!

1 minut film är tävlingen där du mellan 6 - 19 år kan delta med dina egna kortfilmer. Du tävlar om en heldag med ett filmproffs från ABF som guidar dig till en ny filmsuccé!

Filmerna får handla om precis vad som helst och du kan göra filmen själv eller i grupp. Spela in en film, eller delta med filmer du redan gjort. Filmerna ska vara minst 1 minut och max 3 minuter långa. Du kan skicka in hur många bidrag du vill.
Frihet är temat på Stockholms Filmfestival Junior i år. Vi ser gärna filmer där du själv berättar vad frihet är för just dig! Kolla in länken för mer info och anmälan!

http://www.stockholmfilmfestival.se/sv/junior-2014/1-minut-film