Sidor

torsdag 22 augusti 2013

Blood for blood

Jessica Blute: tvåbarnsmor och hemmafru a.k.a. Jennifer Blood: grym seriemördare, är ute på ett självpåtaget uppdrag att ta livet av ett antal personer i en framstående brottskartell. Dessa personer råkar även vara hennes farbröder…

På olika underfundiga – och riktigt vidriga – sätt ger sig Jennifer Blood i serien A Woman's Work is Never Done ut för att hämnas på sina farbröder för saker som skett i hennes barndom. Serien utspelar sig under en vecka, en vecka som Jennifer har tränat inför under flera år; lärt sig att spionera och skaffat kontakter inom olika brottssyndikat, skaffat rekvisita och lärt sig att använda en stor mängd olika skjutvapen. Och under en vecka exploderar allt detta i ett galet hämndcrescendo.

Serien är grymt snyggt ritad, men det går inte annat än att bli riktigt less på hur mycket av Jennifers bröst och rumpa vi måste titta på vare sig vi vill eller inte. (Värst av alltihop är de ca 20 sidor av ”Book art” som återfinns i slutet av boken, som är i mer eller mindre pornografisk tappning.) Å andra sidan gör Jennifers tudelade roll, hennes driv och självpåtagna aktioner (utan någon uppdragsgivare eller chef) att vi – nästen – kan bortse från att tecknarna försöker reducera henne till ett sexobjekt, och istället läsa berättelsen som den humoristiska, actionfyllda och bra serie den är. Ska bli intressant att se om det blir en uppföljare!

tisdag 20 augusti 2013

Dagboksanteckningar från ett källarhål

Linnéa är 16 år, medelklass-emo-unge, olyckligt kär och räknar ner dagarna till Peace & Love-festivalen (det är 165 dagar kvar = oooorkaaaaa!)

I sin dagbok skriver hon om sin stora obesvarade kärlek till den bohemiske A, som är något år äldre och jobbar extra på Blomsterlandet. Om Fredrik, den nye svenskläraren, som är hur schysst som helst, mer som en kompis, faktiskt, och som bjuder hem Linnéa och hennes kompisar när hans tjej är bortrest (ja, han har vissa problem med gränssättning.) Om den rätt komplicerade relationen till bästisen Janine, som har ett struligt förhållande med sin kille och mer och mer har börjat dra sej undan från Linnéa.

Dagboksanteckningarna blandas med serier som Linnéa gjort, mejlkorrespondens och uppsatser hon skrivit.

När jag läste boken var det som om någon rotat fram mina egna dagböcker från gymnasietiden. Kände så himla väl igen mej i nödvändigheten i att dissekera en händelse in i minsta detalj. Att vara medveten om vartenda steg som föremålet för ens kärlek hade tagit i skolan under dagen. Behovet av att tolka varenda rörelse och blick. Att vara benhårt lojal mot sina vänner, även när de betedde sej knäppt eller rentav var taskiga. Att tycka att allt (eller i alla fall mycket) är pinsamt och att känna sej helt störd och sjuk i huvet, som om ingen annan i hela världen nånsin kommer att förstå en.

Jag blir väldigt impad av David Wiberg, som skrivit boken, för att han lyckas göra Linnéa så levande, både i hur hon tänker och hur hon uttrycker sej. Boken bygger på två teaterföreställningar om Linnéa, där David själv spelar Linnéa.

En bok om att känna sej vilsen och missförstådd, om att vara pirrigt (och jobbigt) kär, om knepiga relationer till både vuxna och kompisar, om den frustrerande känslan av att befinna sej mittemellan barn och vuxen, och inte riktigt ha tillgång till någon av världarna.

Komsi, komsi till bibblan och låna (eller reservera här!)



tisdag 13 augusti 2013

Tillbaka på jobbet och ser fram emot höstens musik

Efter ett år av tjänstledighet för studier är jag nu tillbaka på Hisingens bibliotek, och ska försöka komma igen från min biblioteks-ringrostighet. Mitt första inlägg här på väldigt länge här blir en länk till en nyhet från SVT. Kanske lite okonventionellt, men det här är en av sakerna jag ser fram emot under hösten:

Syster Sol, Femtastic Crew, Adam Tensta med flera har samlat ihop rappare och musiker ifrån Sverige och Sydafrika och gjort en grym mix av det hela – en skiva där fem språk och olika stilar blandas är resultatet! De kommer även dra på turné i Sverige nu under augusti-september.

Om du också diggar den här lilla smakprovet så håll utkik, skivan kommer dyka upp på biblioteken så snart vi får möjlighet till det!


Och: här är länken till SVT:s inslag, och här till Kwaai:s hemsida, om du vill läsa mer om samarbetet.

söndag 11 augusti 2013

Blunda och hoppa av Sarah Dessen

Lagom till sommaren och ledigheten fick vi in Sarah Dessens senaste bok: Blunda och hoppa Och mina förväntningar var som vanligt höga när det gäller Dessens böcker. Hon har en förmåga att fånga känslan av tonår, kärlek, vänskap och sommar. Sommar just för att hennes böcker brukar utspela sig på sommarlovet.

I denna bok får vi möta Remy som just har gått ut High school och bara väntar på att sommaren ska gå så att hon äntligen får flytta hemifrån och börja college på andra sidan landet. Men först ska sommaren klaras av med bland annat sin mammas femte (!) bröllop.  Remy tror inte längre på kärleken (om hon någonsin har gjort det), kanske mycket tack vare sin mammas många misslyckade äktenskap. Hon är ganska synisk när det gäller förhållanden och hon letar efter den perfekta killen som naturligtvis inte finns.

En dag stöter hon (bokstavligen) ihop med Dexter. En musiker som tillsammans med sitt band försöker få sitt stora genombrott. Han är allt Remy inte vill ha hos en kille, impulsiv, oorganiserad och passar inte alls in i Remys mall över hur en pojkvän bör vara.  Han å andra sidan är övertygad om att de är som gjorda för varandra.

Sommren går och det blir en del förvecklingar... Remy lär sig att allt inte behöver vara som det ser ut vid första anblicken och kanske måste man ibland släppa taget och våga för att storslagna saker ska kunna hända.

Jag gillar även denna Dessen-romanen även om jag tycker den är svagare än många av hennes andra böcker. Ibland kan det bli ganska förutsägbart och har man läst några av hennes böcker (i mitt fall alla) så märker man att hon skriver efter en tydlig mall. Vissa element finns alltid med i hennes historier. Men därmed inte sagt att boken är dålig, tvärtom. Jag rekommenderar den till alla som känner för att läsa en bok om kärlek, vänskap, sommar och drömmar.
Livet blir inte alltid som man tänkt sig utan bättre. Bara man vågar blunda och hoppa.