Sidor

tisdag 30 oktober 2012

Lov, lov, lov

Kort taget av kevinmcc
Nu är det höstlov och det är lika delar världens undergångsregn och ljust solsken. På Biskopsgårdens bibliotek har vi en del aktiviteter för er som vill ha något att göra.

På onsdag den 31 oktober har vi en spelutmaning där Kristian utlovar godis till alla som kan slå honom i fyra i rad. Fet chans!

På fredag den 2 november är det filmvisning kl.13 då bibliotekets filmgrupp för barn och ungdomar visar film. Vilken film det är får vi inte skriva här (mummel, mummel) men det kommer att finnas affischer på biblioteket. Anmäl dig till filmgruppen i lånedisken. OBS - begränsat antal platser!!!

Vi ses på bibblan!

måndag 29 oktober 2012

Den bästa boken om andra världskriget

Ibland kommer det elever och vill ha böcker som handlar om andra världskriget. Det finns ett gäng men en av dem står ut från de övriga. Det handlar om Ulrike och kriget (låna här) av Vibeke Olsson.

Boken skildrar kriget ur en ung tysk tjejs perspektiv. Hon heter Ulrike och har matats med Hitlers propaganda sedan hon var liten och är helhjärtad nazist. Hon tror blint på Führern och att han ska ge rättvisa och frihet till Tyskland. De som inte håller med kallar hon landsförrädare och hon anger sina antinazistiska grannar till Gestapo och är väldigt stolt när hon får en utmärkelse för det i sin Hitlerjugend-förening.
När kriget bryter ut tror hon att det ska bli en lätt seger för det mäktiga Tyskland. Men inte ens när kriget drar ut på tiden och de allierade börjar bomba hennes hemstad München tvivlar hon på Hitlers storhet.

Det här är en väldigt välskriven och obehaglig bok där en persons blinda tro på en politisk ledare och en politisk ideologi skildras på ett väldigt realistiskt sätt. Jag läste den på spårvagnen och det gick så långt att jag längtade till att jag skulle sätta mig på spårvagnen på morgonen för att jag tyckte att den var så bra.

torsdag 25 oktober 2012

Den som leker med elden...

Eldlekar av Robert Swindells är en lättläst bok som handlar om Josh, en kille från England som aldrig får någon uppmärksamhet från sina föräldrar då de bara bryr sig om den duktiga lillasystern. Istället börjar  han hänga med ett lokalt gäng lett av en kille som heter Mitch. För att få vara med måste Josh elda upp en lyxbil. Sagt och gjort tänder han eld och när han ser elden och hur bilen exploderar i ett eldhav känner han sig helt hög. När han sedan hjälper gänget med att sno en massa grejer i ett köpcentrum genom att börja elda i ett hörn är det någon som ser honom och nästa dag finns en fantombild på honom på första sidan i tidningen. Frågan är om hans farsa eller polisen kommer få tag i honom först.

Det är lättläst och spännande om en kille som använder eld som en drog och gör allt värre grejer och till slut gör något han får ångra hela livet.

tisdag 16 oktober 2012

Den andre Will Grayson


Skriven av John Green & David Levithan.

”Vad händer när två 16-åriga killar med exakt samma namn råkar mötas en kall natt i ett totalt osannolikt hörn av Chicago?”

”Två av USA:s stora ungdomsboksförfattare alternerar kapitlen i denna roliga, råa och sorgliga berättelse.”

Meningarna ovan finns med i baksidestexten på boken ”Den andre Will Grayson” och de gjorde mig nyfiken på boken. Att den även är skriven av David Levithan som också har skrivit böckerna ”Dash och Lilys utmaningsbok”, ”Naomi och Elys kyssförbudslista” (två böcker som jag gillade skarpt) gjorde inte det hela sämre.

Mina förväntningar var ganska höga men infriades tyvärr inte helt. Om ni har läst de andra böckerna så vet ni att kapitlen alternerar mellan huvudkaraktärerna. Så även i denna bok. Ena kapitlet handlar om Will Grayson och det andra kapitlet handlar om Will Grayson. Och så vidare... förvirrande, ja lite. Men efter ett bra tag kan man faktiskt hålla isär de olika karaktärerna. Boken vinner i längden.

Will och Will är alltså två killar som båda är 16 år och går på high school, en sysselsättning som ingen av dem är speciellt förtjust i men något som mer måste genomlevas. Will Grayson (Will 1 kallad hädanefter) bor i Chicago och har två motton som han försöker leva efter: Säg ingenting och gör ingenting. På så vis kommer ingen att störa sig på dig eller lägga märke till dig. Detta är dock svårt att genomföra när man har Tiny Cooper som bäste (och ende) vän. Tiny är allt annat än tyst och försynt. Han är stor både till omfång och tar mycket utrymme. Lägg där till att han är skolans gayigaste gay och dessutom håller på att sätta upp en musikal om sitt liv.

Will Grayson (Will 2) är också 16 år och bor några timmar från Chicago. Han är deprimerad och ogillar livet i stort. Den enda stunden på dagen som är värd något är när han chattar med sin nyfunna kärlek Isaac. Lägg därtill att han inte har ”kommit ut” som homosexuell än...

När dessa båda Willar möts en kall kväll utanför en porrbutik i Chicago blir allt upp och ned. Will 1 befinner sig där för att han inte kom in på en konsert med sitt falsklegg och Will 2 är där för att möta sin Isaac. Tiny finns också med på ett stort hörn och förvecklingar sker. Och det är nu boken börjar bli bra och storyn går framåt.

Som det står på baksidan av boken så är den både rolig, sorglig och rå i sitt berättande. Den handlar om vänskap, känslor och att hitta sin plats i denna många gånger knasiga värld. Och framförallt handlar den om värme och medmänsklighet, om att ställa upp för någon när han/hon behöver det som mest.

Så trots den något röriga inledningen av boken tycker jag den helt klart är läsvärd. En fin historia om kärlek helt enkelt.

torsdag 11 oktober 2012

Shoo Mannen

Idag tänkte jag tipsa om en bok som jag inte läst ännu, men som jag förutsätter är bra. Det är Douglas Foleys senaste bok: Shoo Mannen.

Ni har säkert läst Shoo Bre och Shoo Len, annars är det dags att göra det. Inte för att ni måste det för att hänga med i Shoo Mannen  (böckerna är fristående från varandra, men med liknande teman) utan för att dom är bra änna.

Det jag förväntar mig av Shoo Mannen är en ganska mörk berättelse fylld med spänning, kärlek och komplicerad vänskap. Och jag är säker på att Foley kommer att leverera även denna gång.

Från bokens baksida:
"Djano är 18 år och går på restauranglinjen i Stockholm. Hans mål är att en dag öppna eget. Men det kostar.
Vännen sedan barndomen, Rafa, vill också starta eget och är otålig. Han har stora ambitioner trots att han har hoppat av gymnasiet och driver omkring. En dag säger han till vännerna att det enda sättet att skaffa pengar fort är att råna McDonald’s. Efter mycket tvekan ställer Djano upp. De är ju ändå bästa vänner.
Men när Djano förälskar sig i Nadia som spelar fiol som en gudinna och gör Djano lycklig som ingen tidigare gjort, förändras villkoren. "

 
I början av året kom ju även filmatiseringen av Shoo Bre. Personligen blev jag inte direkt jätteimponerad, boken är mycket bättre. Men filmen går ju att låna gratis från biblioteket så det kostar dig inget att kolla…

tisdag 2 oktober 2012

Presentationskväll på Hisingens bibliotek!

Ikväll är det dags för dig (mellan 13-18 år) att komma till Unga vuxna rummet på Hisingens bibliotek. Medan du sitter och tar det lugnt i våra soffor så presenterar vi nya böcker, TV-spel och annat som kommit in till biblioteket. Du har också chans att låna dem först av alla! Vi drar igång kl 18 och du får gärna stanna till kl 20 (även om inte presentationen håller på så länge).

VÄLKOMNA! :)

måndag 1 oktober 2012

Obehagliga rasister

Om jag inte var sådär överförtjust i Christina Wahldéns bok Ingen du känner gillar jag hennes Om ni bara visste (låna här) desto mer. Det är en lättläst historia som jag tycker är väldigt obehaglig. Den handlar om en ung somalisk kvinna som man aldrig får reda på namnet på. Hon har inte varit i Sverige så länge och längtar tillbaka till Somalia och sina släktingar där även om det inte går att resa dit då det råder ett krigstillstånd där och många hon känner blivit dödade. Hennes son Ali går i förskola och på vägen dit får de går förbi en högstadieskola. Där går det två killar som heter Kevin och Conny som ofta väntar på henne och ropar rasistiska saker och är allmänt hotfulla. Hon vet inte hur hon ska göra för hon måste gå förbi där för att komma till förskolan men hon känner sig samtidigt rädd för de båda hotfulla killarna. Och en dag går killarna alldeles för långt…

Det här är en historia som är baserad på en sann berättelse och det som det berättas om i boken har alltså hänt på riktigt vilket gör att man verkligen blir förbannad när man läser att sådana här saker ska få förekomma. Lättläst och bra är det i vilket fall.