Sidor

torsdag 30 augusti 2012

Mera Zlatan. Typ.

Som Zlatan fast bättre (skriven av pseudonymet Niclas Christoffer) handlar om 15 åriga Simon och hans familj.  Hans farsa och lillebror Pontus.
Simons morsa har dött några år tidigare och nu skall familjen flytta till Malmö. För att få en nystart, som hans pappa säger.
Men det hela hänger på att Simon kommer in på det fotbollsgymnasium som han sökt till. Simons dröm är nämligen, precis som hans pappas var i hans ålder, att bli fotobollsproffs. Att bli som Zlatan. Fast bättre.

Simon kommer in på skolan, de flyttar och han får lämna flickvännen Sara och kompisarna. Visst saknar han Sara, men han anpassar sig bra. Får direkt en ny kompis, Peter, och fotbollen går bra. Men nya tränaren anmärker på att Simon kanske väger lite för mycket för att orka presentera så bra som han skulle kunna. Kanske han skulle han behöva gå ner lite i vikt.

Och med den kommentaren från tränaren, börjar en spiral av destruktivt beteende för Simon. Med en flytt, en död mor och massa obearbetade känslor i bagaget börjar Simon, sakta men säkert att svälta sig själv. Och han utvecklar strategier för att kunna ljuga för och dölja för familj och vänner.

Det här är en riktigt bra bok om ett viktigt ämne (ätstörningar) som man sällan hör om när det gäller killar. Jag gillade allt med boken. Språket, att hela handlingen känns väldigt trovärdig. Och att det inte bara är ätstörningar som tas upp i boken, utan andra ämnen (vill inte spoila för mycket av handlingen) tas upp på ett riktigt bra sätt. 

onsdag 29 augusti 2012

Zlatan - lätt, lättare, lättläst!

Har du också tänkt att du vill läsa boken om Zlatan, men känner att de där flera hundra sidorna är lite mycket att ta sig igenom, att det känns mer tungt än roligt? Nu har boken kommit i en ny version, nämligen lättläst. Det innebär att det är samma bok, men en författare har gjort om texten i till kortare meningar och ord som är lättare att läsa, så att hela boken blir kortare (och roligare?) att läsa!

Jag har bara läst den lättlästa versionen av Zlatan-boken, och jag tyckte att den var bra. Jag är vanligtvis totalt ointresserad av fotboll (och annan sport för den delen), men när jag läste den här boken ville jag bara fortsätta och fortsätta, och veta detaljer om Zlatans fotbollsspelande och klubbar, som jag aldrig någonsin trott att jag skulle intressera mig för.

Det är intressant att läsa om hans uppväxt, hur han alltid kände sig utanför och mindre värd jämfört med de svenska ungdomarna som kom ifrån stan. Zlatan, som kommer ifrån Rosengård och växte upp i en familj där det fanns mycket problem, säger att han alltid har fått kämpa extra mycket för att visa att han är lika mycket värd. Och det har drivit honom till att bli bättre, bättre, och bäst, för att kunna visa alla de som inte trodde på honom tidigare.

Men Zlatan skriver också om hur mycket hans egen familj – hans fru och barn – har fått offra, som har en pappa/en man som alltid är borta och knappt hinner lära känna sin familj. Allting blir tyvärr inte enkelt och roligt bara för att man lyckas bli bäst…

PS. Jag är Zlatan finns även att låna som ljudbok, alltså på CD/MP3 att lyssna på. Och på Värsta Boken-utdelningen nu på lördag så har vi ett antal Zlatan-böcker med i gömmorna. Först dit gäller!

tisdag 28 augusti 2012

Värsta boken på lördag!

Det är september igen! Eller i alla fall snart. Väldigt snart. Och september förknippas inte bara med höst och skolstart, det händer en massa kul grejer i september också. Som på lördag till exempel.

På lördag (1 september) är det utdelning av Värsta boken – ett projekt av ungdomsbibliotekarier, för dig som är 13-25 år. Det går ut på något så enkelt som att vi delar ut gratis böcker – för att du ska bli glad!

Vi har en massa bra böcker med i år, både på svenska och engelska, både lättlästa böcker, serier och faktaböcker. En grym blandning helt enkelt!

Utdelningen är kl 14-15 på Backaplan (Vid Pressbyrån vid buss- och spårvagnshållplatserna).
Vi håller på tills böckerna tar slut, så kom tidigt!

Tips: berättartävling - "Tonårstankar"

Vill du tjäna lite extra pengar så här i början av nya läsåret? Jag fick tips om en berättartävling där första vinst är 5000 kronor!
Det du ska göra är att berätta om din vardag och dina framtidstankar (i valfritt format: skriv, filma etc.)

På tävlingens hemsida www.skl.se/psynk/berattartavling2012 står att läsa:

"Berätta för oss om hur du lever idag! Och berätta vad du drömmer om och hur du skulle önska att det var i framtiden? Vad behöver göras för att alla barn och unga ska må bra? Hur ser du framtiden framför dig?"

måndag 27 augusti 2012

Ingen du känner... eller?

Jag gillar Christina Wahldén i vanliga fall. Hon skriver böcker om tunga ämnen som våldtäkt och rasism. Hennes senaste bok heter Ingen du känner (låna här) och tar upp upp något hemskt som pågår i vår vardag: tvångsäktenskap. Att unga människor mot sin vilja gifts bort till någon de aldrig har träffat eller har några känslor för.

Detta händer Fatma. Hon ska sommaren efter nian åka på semester till föräldrarnas hemland Turkiet. Hennes kompis Aida är rädd att hon ska bli bortgift men Fatma viftar bort det med att hennes föräldrar aldrig skulle göra något sånt. Tyvärr är det precis det de gör. Fatma gifts bort till en gammal gubbe hon aldrig har träffat och tas med till en liten by på den turkiska landsbygden. Hon är arg, livrädd och förtvivlad på en och samma gång. Hur kunde hennes föräldrar göra något sånt mot henne? Vad ska hända med henne nu? Kommer hon någonsin bli fri ifrån sin äckliga make?

Jag är väldigt kluven till den här boken. Å ena sidan tar den upp ett viktigt ämne som tvångsäktenskap vilket är något som sker här och nu och kanske drabbar någon du känner men å andra sidan har jag svårt för bokens beskrivning av det turkiska samhället där alla männen är elaka och luktar svett och alla kvinnorna är kuvade och spelar med. Det känns mest fördomsfullt i mina ögon och på gränsen att man inte vill fortsätta läsa.

I vilket fall läste jag klart boken då det är en intressant historia om en tjej som blir bortgift (hur ska det gå?) men en mer nyanserad skildring av Turkiet hade gjort den ännu bättre.

torsdag 23 augusti 2012

Norska tricks

Idag tänkte jag tips om en lättläst bok av norska författaren Bjørn Sortland. Jag har tidigare tipsat om hans bok Alla har ett hungrigt hjärta.

Tricks, som boken heter, handlar om 16 åriga.. hmm, jag kommer inte ihåg vad han heter. Jag tror faktiskt att man inte får reda på hans namn i boken. Strunt samma. Killen bor iaf i Norge, ute på landsbygden nånstans.

De har haft en amerikansk utbytesstudent, Janice, boende hos sig i snart ett år. Och han är kär i henne och har varit det i smyg hela året. Men han har inte vågat säga något. Egentligen har de knappt pratat med varandra, det blir liksom inte av. Dels för att han inte vet vad han skall säga men också för att hans syrra Gunn och Janice blivit så bra vänner att hon typ har monopol på Janice sällskap. 

Nu skall Janice snart åka tillbaka till USA och det är nu eller aldrig som gäller. Men han vet inte hur han skall gå tillväga, han ber sin kompis Ruth om hjälp. Och med hjälp av hennes råd börjar han planera för hur han skall få Janice på fall.

Men, som vanligt, blir det kanske inte riktigt som han tänkt sig...


torsdag 16 augusti 2012

Borderlands 2

Den 21 September i år släpps ett spel som i alla fall jag väntat länge på: Borderlands 2.
Ettan (läs mer här) var ett av mina favorit släpp 2009 och mina förväntningar inför Borderlands 2 är väldigt höga.

Tvåan kommer i det stora hela att vara som ettan (Det vill säga: skjuta, göra uppdrag, levla, hitta nya feta vapen och tillbehör. Om och om igen!) och det kommer att utspela sig 5 år efter första Borderlands. Handlingen skriver jag inget om, jag tycker inte att det är så intressant. Jag vill skjuta och levla. Men givetvis så länkar jag så ni som är intresserade kan läsa själva.

I Borderlands 2 är det 4a nya klasser/karaktärer, med nya förmågor, som man kan spela med (dock kommer de fyra karaktärerna från Borderlands ett att återkomma i spelet som NPC:er) . Grejer i Borderlands 2 som jag tycker verkar schyst är att man skall kunna skräddarsy vapnen en del samt att AI:n (AI = Artificiell intelligens) skall ha utvecklats. Så förvänta dig att en hel del av fienderna kommer att agera liter mer rationellt och ha lite mer överlevnadsinstinkt (dvs. inte rusa rakt mot dig och ge dig perfekta tillfällen att skjuta på dom).

Passa på att ställa dig i kö redan nu, finns till Xbox 360 och Playstation 3. 15 års gräns gäller.


tisdag 14 augusti 2012

Du glömde säga hej då

Jag har nu helt snöat in på kärleksromaner – hjärta, smärta & livet helt enkelt.
Och här kommer ännu en sådan bok av Sarah Dessen. Dessen är (för tillfället) min amerikanska favoritförfattare när det gäller ungdomsböcker. Jag läste någonstans att hennes böcker är: ”bladvändare som drabbar läsaren direkt”. Och det tycker jag stämmer bra. Jag streckläser alltid hennes böcker.
I denna bok är det Mclean som står i centrum. Efter en uppslitande skilsmässa mellan föräldrarna. Flyttar hon nu runt med sin pappa som arbetar som konsult i restaurangbranschen. På två år har de flyttat 4 gånger och varje gång har hon valt ett nytt namn och en ny ”personlighet” - den populära tjejen, dramatjejen, nörden etc. Alltför att hon kan. Hon vet att de inte kommer stanna speciellt länge utan hon kan ha självförtroende och våga mer än vad hon skulle ha gjort om hon bara var Mclean.

Men denna flytt blir annorlunda – av någon anledning presenterar hon sig med sitt riktiga namn. Och allt ställs på sin spets. Vem är hon Mclean på riktigt, när hon inte låtsas. Duger hon som hon är?

Dessen är en av USA:s populäraste ungdomsboksförfattare och hon finns ofta med högt upp på topplistorna. Du glömde säga hej då är hennes tionde roman och den tredje som översatts på svenska.

Passa på och låna boken här!

onsdag 8 augusti 2012

Den statistiska sannolikheten för KÄRLEK vid första ögonkastet – Jennifer E. Smith

På 24 timmar kan mycket hända.

Speciellt för 17-åriga Hadley som är på väg till London för att vara brudtärna på sin pappas bröllop. Något som hon inte alls vill eftersom:
  • Hon är fortfarande väldigt sårad/arg över att han lämnade hennes mamma (och henne) för två år sedan.
  • Hon har aldrig träffat pappas nya, blivande fru. Och har ingen lust till det heller.
  • Hon ska bara åka över helgen (New York – London) vilket blir en härlig jetlag...
  • Hon är dittvingad av sin mamma, som hela tiden tjatar om att om hon inte åker kommer hon att ångra sig senare.
  • Hon känner ingen förutom sin pappa på bröllopet och efterföljande fest.
  • Hon avskyr trånga utrymmen och får lätt klaustrofobi. Att flyga är alltså inte hennes favoritsyssla.
Med andra ord så är denna resa inget som Hadley ser fram emot. Vilket resulterar i att hon skjuter upp avfärden till flygplatsen in i det längsta. Med resultat att hon missar flyget med fyra minuter.
Hon bokas om till nästa flyg som går tre timmar senare och blir tvungen att spendera tiden med att göra ingenting på flygplatsen.

Men slumpen, ödet, livet... Gör så att hon träffar på Oliver som ska med samma plan till London. Det visar sig också att de nästan har platserna bredvid varandra. Han hjälper henne igenom den långa flygresan genom att prata nonstop. När de landar i London känns det som om de känt varandra för alltid och att skiljas från varandra verkar som en omöjlighet. Men skiljs åt gör de i passkontrollen och de tappar bort varandra bland allt folk. Frågan är bara hur kan man hitta någon igen som man bara precis träffat och som man egentligen inte vet något om. Och kan man verkligen falla för någon som man bara har känt i några timmar?

En härlig kärlekshistoria om möjligheter, avslut och nystart. Man förstår Hadley och hennes kluvenhet inför sin pappas nya liv och om oviljan till förändring när man själv inte valt den. Och vem har inte önskat att drömkillen bara ska dyka upp och rädda en när livet i övrigt känns trist.

Utdrag från boken:
”Hans hand snuddar vid hennes och det känns som om hon får en elektrisk stöt genom kroppen. Till hennes förvåning drar han sig inte undan – i stället tar han hennes hand och drar henne försiktigt närmare sig.
Det känns nästan som om de är helt ensamma – ingen kapten, ingen besättning, inga rader med slumrande passagerare i hela planet – och Hadley drar ett djupt andetag och vänder upp ansiktet mot honom. Men så öppnas plötsligt dörren till en av toaletterna, ett alldeles för starkt ljussken kastat över dem och en liten pojke kommer ut, släpande på en lång remsa toalettpapper som fastnat under hans ena röda sko. Och ögonblicket är förbi.”

Boken finns att låna här hos oss :)

torsdag 2 augusti 2012

Skiljas

Dagens tips är Skiljas av Catrin Ankh och som handlar om Sara, som går på gymnasiet, och har en pappa som super. Vilket gör att han och mamman bråkar. Om och om igen. Till slut tröttnar mamman och slänger ut honom.

Vilket får Sara att fundera på hur hon skall göra, kan hon ta ställning för mamman? Och hur skall hon förhålla sig till pappan? Hon börjar också fundera på hur hon skall göra med sin pojkvän anton. Han är så kontrollerande, kanske skall hon göra slut? Hjälp får hon av sina kompisar, alltid finns det någon som gått igenom liknande saker.

En kort och lättläst bok som tar upp tunga ämnen.