Sidor

fredag 29 juni 2012

Sommarmanga

Den manga jag senast läste var A Drunken Dream and Other Stories av Moto Hagio. Den kändes på något sätt som en ”sommarmanga” – om det nu finns något som kan kallas för det. Det är otroligt fina teckningar, och allting är tecknat i någon form av mjuk, blommande, och böljande stil.

Innehållsmässigt består boken av ett antal olika berättelser, alla med den gemensamma nämnaren att det handlar om människors drömmar. Barns fantasivärldar, drömmar om att bli det man vill, historier om evigt liv och kärlek som överlever tid och rum, med flera.

Min favorit bland dem är berättelsen om en liten iguana, som föds av människoföräldrar. Det är bara hon själv, och hennes mamma, som ser att hon faktiskt är en iguana, alla andra kan bara se henne som en (människo)flicka. Vi får följa hennes oro, drömmar och önskningar om att vara som alla andra, om att leva med ett ”fel” som inte syns men som alltid finns närvarande, och hennes mammas rädsla för att ”sanningen ska komma ut”, en rädsla som gör henne både ogillande och elak gentemot sin dotter. Slutet får ni som vanligt läsa själva…


Även om det inte är pockerformat direkt (det är en mangabok med hårdpärm), så är den väl värd att ta med till stranden, eller till ditt favoritträd där du vill sitta och mysa och läsa i skuggan.

Efter Hungerspelen


Vad ska man läsa när man är klar med Hungerspelen och bara vill ha mer, mer, mer? Jo, då kan man kolla in den här finfina listan.

onsdag 27 juni 2012

Gamer´s edition...

I bland ramlar det in roligare böcker än andra här på biblioteket. Idag var en sådan dag. I min hand fick jag Guinness World Records 2012 gamer´s edition. Och denna kalla och regniga sommaren är ju helt perfekt för spel - så varför inte. Här kan du kolla in hundratals nya spelrekord att försöka slå, fakta och trivia. Listan kan göras lång.

Samtidigt kan ni ju kolla in RSS-flödet för nya spel som biblioteken har.
Spela lugnt och hoppas på att sommaren fortsätter som den börjat!

måndag 25 juni 2012

Sommarboken i Biskop

Härute i Biskopsgården vill vi inte vara sämre än i Tuve och Hisingen så vi har också Sommarboken. Reglerna är enkla: hämta ett Sommarboken-häfte på bibblan, läs fem böcker och ge böckerna betyg i häftet. Lämna sedan in häftet och du får en bok samt är med i utlottning av biobiljetter i slutet av sommaren. Bra deal eller hur?

Stick till bibblan i Biskopsgården och skaffa dig ett Sommarboken-häfte nuuu!

torsdag 21 juni 2012

Tecknade Bilbo

När vi hade temat klassiker på bloggen så tipsade jag om en av mina gamla favoriter, Bilbo: en hobbits äventyr. När jag rotade runt i serieavdelningen här i Tuve så hittade jag en tecknad version! I snygga färgteckningar får vi följa Bilbo på hans äventyr. Vilket jag inte kommer skriva om igen eftersom jag redan gjort det en gång. Men som sagt, en tecknad version för den som inte pallar läsa vanliga boken.

Jag älskar orcherna i boken! Mycket snyggare än i filmatiseringen av Sagan om Ringen trilogin (och jag antar att de kommer se likadana ut i filmatiseringen av Bilbo), men det kanske jag bara tycker för att jag spelade så mycket Drakar och Demoner när jag var yngre och att orcherna i serien är tecknade som de var i alla böcker då? Oavsett så är orcher asbra. Mycket fräckare än alver! Alver är fåniga, eller?

Utgavs i tre delar, antingen lånar du en del åt gången eller så lånar du samlingsvolymen som innehåller alla tre delarna.

                                            Orcher - inte alltid så sympatiska.. men alltid asfräcka!

En grym deal

För ett litet tag sen skrev Filip om sommarboken på Tuves bibliotek, och jag vill passa på att reklama för att ni som bor närmare Hisingens bibliotek (eller vill åka både till Tuve och till Hisingens bibliotek, och delta på båda ställena) också kan vara med och få finfina grejer – bara för att ni läser!

Så här funkar det: du kommer till Hisingens bibliotek à du får en lapp där det står sommarläsning à du läser eller lyssnar på 5 böcker under sommaren, och fyller i lappen vilka böcker det är à du lämnar lappen på biblioteket à du får en bok à du är med i utlottning av biobiljetter.

Alltså: 5 böcker  ska läsas eller lyssnas på (lättlästa böcker och serier är såklart också okej!). Och alla som lämnar in en lapp får en bok!
Åldersgräns: ingen. Varken uppåt eller nedåt. Alla kan vara med.
Sista datum att lämna in lappen med vilka böcker du läst: fredag 10 augusti.

Så kom och plocka sommarläsnings-lappar hos oss!

tisdag 19 juni 2012

Skriva

Gillar du att skriva. Drömmer du om att skriva en hel roman eller varför inte en novell. Behöver du tips och råd om hur du ska göra? Då kanske tidskriften Skriva kan vara något för dig. Såg den i affären härom dagen och den verkade helt ok. Hade bland annat tips på hur man kan blogga bättre. Något som jag nog ska kolla in...

måndag 18 juni 2012

All världens fotbollsrekord

I dessa EM-tider är det på sin plats att tipsa om lite fotbollsböcker. En sådan är sprängfylld med alla möjliga rekord. Den heter Världens fotbollsrekord och kan lånas här. Ett av dem är kanske detta mål - ett nickmål från 57 meter!!!

fredag 15 juni 2012

Inspiration för blivande manga-artister

A Drifting Life är den senaste manga jag läst, men det är ingen vanlig serie utan en självbiografi i mangaform av tecknaren Yoshihiro Tatsumi. Det här är en gigant på över 800 sidor! Men räds inte, den är ju i serieform (dock på engelska), och det gör det hela så mycket enklare och roligare. Här får vi följa den unga Yoshihiro - som har ett annat namn i boken - genom sin uppväxt och får se hur han utvecklar ett intresse för manga som är så starkt att han bestämmer sig för att själv bli en av de stora tecknarna.

Parallellt med hans uppväxt och utveckling får vi även följa den japanska mangans utveckling, och hur olika genrer kom att utformas. Yoshihiro anses själv vara en av de främsta utvecklarna av genren gekiga, som är en lite mer ”seriös” inriktning av manga, till skillnad från de skämtteckningar och –serier som den allra mesta mangan bestod av från början. Men inte nog med det, genom boken får vi även en liten inblick i Japans utveckling under krigs- och efterkrigstiden under 1940- 50- och 60-talen.

Jag har själv inte särskilt bra koll på Yoshihiro, men det är ändå väldigt intressant att läsa om hans liv, speciellt just eftersom hans mangaintresses utveckling är så tätt förknippat med själva mangans utveckling under de här åren. En lärorik och intressant berättelse som jag rekommenderar!

torsdag 14 juni 2012

Olika olyckor.

Intresserad av katastrofer och olyckor? Fascinerad över hur stor kraft naturen kan ha och vilken påverkan den kan ha på människor?

Då är faktaboken What Went Wrong antagligen något för dig.

I tolv kapitlen, uppdelat i kategorierna Nature's fury (typ Naturens ilska) och Man's error (typ Människans misstag), får du läsa om
massa olika katastrofer: översvämningar, jordbävningar, orkaner, trafikolyckor med mera från 1900talets början och framåt.

Författarna går igenom vad som hänt och förklarar hur olyckorna har kunnat ske, men även hur man kan göra för att försöka undvika att de upprepas i framtiden. Du får även tips på hur du skall klara dig ifall du skulle råka hamna mitt i skiten nån gång.

Boken är riktigt snygg, fylld med fotografier, diagram, faktarutor och illustrationer.

Kanske något att gotta ner sig i när man sitter säkert i sin solstol i sommar. Men kanske inget att läsa på en eventuell flygresa, båtresa, bilresa etc.

Jordbävningen som raserade stora delar av San Fransisco, år 1906, kan du läsa om i What went wrong.

onsdag 13 juni 2012

L.Y.-style'til you drop

Boken Style fick jag se när jag gick förbi en hylla inne på Dynamo (Stadsbibliotekets ungdomsavdelning, som för närvarande ligger i Stadsmuséets lokaler). Style är en stilbok av Lauren Conrad, en av personerna som var med i dokusåpan The Hills (från MTV), och eftersom jag följde den serien fanatiskt kastade jag mig genast över boken.

Alla som har sett The Hills vet vilken fashionista Lauren är, och jag tyckte det skulle bli roligt att läsa vad hon tycker, tänker och tipsar om gällande shopping, kläder, hår och smink. På gott och ont så infriades de flesta av mina förväntningar. Det här är en bok som fullkomligt vältrar sig i allt vad shopping, garderober, stiltips och mode heter. Och diggar du Laurens stil i programmen kommer du att få en massa tips.

Men utöver det kände jag att jag kunde varit utan alla ”käcka” tips om man hur som tjej ska klä sig för att inte se ”trashy”, ”slutty”, ”too sexy” – och så vidare – ut. Eller när hon säger att hon ofta har korsett under klänningen, och att det i början ”är lite skrämmande, för att det känns som att du inte kan andas – men det är bara att komma över”. Eller att ”det är så skönt att flyga, för det är enda gången det är okej att ha mjuka och bekväma kläder på sig”.

Som sagt, boken är kul att läsa just för att det är Lauren, men gör det med en stor nypa salt. När jag hade läst klart kände jag att jag nog är ganska klar mättad med The Hills och L.A.-style.

måndag 11 juni 2012

Fotboll och fylla

Nej, det ska inte handla om EM. Däremot ska det handla om ett par nya lättlästa böcker som kommit ut. Böckerna är Värsta fyllan av Christina Wahldén och I mål av Dee Phillips.

I Värsta fyllan ska Elin och Isa på fest och köper smuggelsprit (på Stigs center?). Elin är sjukt partysugen och ljuger för sin pappa vart hon ska gå. De förfestar hemma hos Isa innan de går till festen som är i ett hus nere vid sjön. Elin blir allt fullare och när Isa bara hånglar med klasskompisen Albin blir hon sur och dricker lite till... Lättläst och bra om fester och fylla.
I mål handlar om Carl som ska provspela för City. Han vill gärna göra bra ifrån sig och göra mål men i bakhuvudet har han hans farfars råd om att man alltid ska vara en lagspelare som spelar för laget. Om att välja mellan att vara ego och göra vad som är bäst för laget. Boken har många snygga bilder också.

torsdag 7 juni 2012

Hur gör man? -Serieutställning på Tuve Bibliotek

Under maj månad har serietecknarna och pedagogerna Hanna Petersson och Henrik Bromander haft ett projekt tillsammans med årskurs 6 på Bärbyskolan, Gunnestorpsskolan samt Tångenskolan i Tuve/Säve.

Under två lektioner var fick de prova på att göra en informerande serie som svarar på frågan Hur gör man?

Resultatet: mängder med fantastiska serier.

Och vi ställer ut dom på Tuve bibliotek, varenda en, under sommaren. Kom in och kolla!

Utställningen är kvar på Tuve bibliotek fram tills 1 september.


måndag 4 juni 2012

På biblioteket kan ingen höra dig skrika...

Nu har filmen Prometheus nått biograferna. Den grundar sig på de tidigare Alien-filmerna (boken om de filmerna kan man låna här). Har du ingen aning vad det här är för filmer? I kortkort version kan jag säga att det handlar om en science fiction-historia där människan börjat kolonisera andra planeter. Problemet är bara att man ute i rymden stöter på en avskyvärd varelse som lägger sina ägg i din hals - äggen kläcks sedan ut genom bröstet på dig! Det är läskigt, mörkt och i huvudrollen finns ett äckligt rymdmonster som får en att kasta sig i skydd bakom kudden.

Just det, den bästa filmen i serien (hittills) finns att låna på biblioteken.

Kolla först på boken och filmen jag tipsat om innan ni springer iväg till bion. Här är en trailer.

Sommarboken i Tuve

Idag drar vi igång med Sommarboken på Tuve Bibliotek.
För dig som går på (eller precis har gått ut!) mellanstadiet, högstadiet eller gymnasiet.

Hur går det till?
Först går du till biblioteket och hämtar ett sommarboken häfte. De ligger lite här och var på biblioteket, men om du inte hittar någon så fråga personalen så letar de fram ett häfte. Sen läser du fem böcker och fyller i häftet. Skriv några rader om varje bok, t.ex. vad den handlade om och vad du tyckte om boken.

Fyll i ditt namn, årskurs och kontaktuppgifter på häftets baksida.

Lämna sedan in häftet på biblioteket. När du lämnar in häftet får du en läsdagbok samt är med i vår utlottning av biobiljetter och böcker.

Pågår mellan 4 Juni och 21 Augusti.