Sidor

måndag 30 april 2012

El pistolero

Ok, jag erkänner. Jag är svag för snygga bokomslag och vet jag ingenting om en bok väljer jag alltid den med snyggast omslag. Så var fallet med Marcus Sedgwicks bok Revolvern (låna här). Boken börjar med den unge killen Sigges pappa fryser ihjäl efter att ha ramlat ner i en vak. Pappan ligger på köksbordet, grå, död och stelfrusen. Varför hade pappan tagit en farlig genväg över isen? Svaret på den frågan bankar snart på dörren och en illaluktande man stövlar in. Han kallar sig Wolff och säger att pappan stulit en massa guld från honom under guldrushen i Nome i USA. I tio år har mannen som kallar sig Wolff varit på jakt efter Sigges pappa och inte ens faktumet att han är död får Wolff att ändra sig. Istället menar han att skulden gått över till Sigge. Vad göra? Wolff har en stor pistol med sig och Sigge är ensam. Men, vänta - ligger inte pappans gamla revolver inne i skafferiet? Men hur kommer man åt den utan att Wolff blir misstänksam?

Det här är en spännade och välskriven historia om en kille som ärver sin pappas problem, problem som antagligen kommer att kosta honom livet. Jag gillar författaren Marcus Sedgwick som även har skrivit den läskiga vampyrhistorien De som går igen.

fredag 27 april 2012

Klassiker-zombies!


Sista dagen på klassikerveckorna bryter jag av lite, och tar mig friheten att skriva om en serieklassiker. Och vilken kan det då vara? Jo Walking Dead givetvis. Blod, splatter, yxor och hagelbössor, zombies, öde landskap, och människor som flyr i panik. Mmm, underbara ingredienser. Och så blir det ju bra också! Perfekt för dig som läser zombieböcker eller kollar zombiefilmer, men ännu inte introducerat dig själv till seriernas värld. Det här är en bra inkörsport!

Och ännu bättre upp, om du tycker att det kan vara meckigt med engelska, så håller Walking Dead-serien i detta nu på att översättas till svenska - än så länge är det del 3 som är på gång att komma ut. Enda tråkiga med att välja den svenska översättningen är ju att du måste vänta alldeles för länge på att de följande delarna ska komma ut.

Här länkar jag till den första delen både för den svenska översättningen; Tills döden skiljer oss åt (älskar titeln!), och den första delen på engelska; Days gone by. Valet och kvalet är ditt.


torsdag 26 april 2012

Gråklädda tidstjuvar

Dagens tips: Momo eller kampen om tiden av Michael Ende.
Låna som vanlig bok, ljudbok eller talbok. Det går till och med att streama den.

Momo är en föräldralös flicka som en dag dyker upp i en stad utan namn. Hon bosätter sig i en teaterruin. Hon vet inte hur gammal hon är och hon kan inte skriva eller läsa. Men hon kan lyssna.

Momo är så bra på att lyssna och observera saker att hon genom att lyssna på människorna i staden kan förstå vad deras problem är. Och då kan hon också hjälpa dom att komma på lösningar! Momo får många vänner och hjälper många.

Men en dag blir det problem. Det kommer gråklädda män (tråkigheten personifierade) till staden och de stjäl människor tid. De erbjuder människorna i staden att öppna konton så de kan spara tid till att använda senare, de får dessutom ränta på sin tid. Men de har ingen tid över i nuet, ingen tid till att vila, ingen tid till att umgås. Det är bara stress, stress och stress. Och ännu värre: de grå männen stjäl av den tid Momos vänner sparar ihop, för att förlänga sina egna liv. Och allt som anses vara slöseri med tid skalas bort från livet. Staden förändras.

Det går inte för sig. De grå männen måste bekämpas, Momo måste hjälpa sina vänner.

Hon får hjälp av Kassiopeja, en sköldpadda som kan se in i framtiden (men bara en halvtimme framåt) och tidsprofessorn mäster Hora (det betyder Timme på latin, därför namnet, jag har kollat upp det!) hjälper med till.

Det här är ett fantastiskt fantasy saga som alla borde läsa minst en gång i sina liv.

tisdag 24 april 2012

Den flygande holländaren av Frederick Marryat

Jag ska denna vecka spinna vidare på Lizas tips förra veckan om att många av dagens filmer och böcker är ”remakes” av gamla historier och legender.

Här kommer alltså ytterligare en. Det handlar om en legend från 1600-talet bland sjöfarare. En sjökapten drabbas av en förbannelse och tvingas segla på haven till domedagen om inte någon kan bryta förbannelsen åt honom. Han är varken död eller levande.

I Marryats tolkning av legenden så är det kaptenens son Filip som har utsetts att häva förbannelsen åt sin far, sjökapten van der Decken. I berättelsen spelar också den sköna Amine en roll som Filips följeslagerska och fru.

Känns historien igen? Om jag säger kapten Jack Sparrow, Will Turner och Elizabeth Swann. Med andra ord Pirates of the Caribbean : död mans kista.

Legenden om spökskeppet Den flygande holländaren har många paralleller till Pirates of the Caribbean filmerna. Vilket är kul. Och det kanske det som gör en klassiker. Historien tåls att berätta om igen, i olika former och varianter.

Gå in och låna den eller andra klassiker med mera via bibliotekets webbkatalog: http://www.gotlib.goteborg.se/

måndag 23 april 2012

Grattis Cirkeln!

Idag säger vi GRATTIS GRATTIS!! till Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som med Cirkeln vann Bokjuryns pris för 2011 års bästa ungdomsbok!

Va? Har det hänt på riktigt?

Jag får ofta frågan om vi har några verkliga böcker på biblioteket, böcker som har hänt på riktigt. Det har vi och en sådan bok som är en riktig klassiker är Nässlorna blomma (låna här) av Harry Martinson. Det är en bok som är baserad på författarens egna, hårda uppväxt.

Den handlar om den lille killen Martin i början av 1900-talet. Han är yngst av sex syskon och han har det inte lätt. Hans pappa Olav gör en dålig affär vilket leder till att han och mamman Betty bråkar jättemycket. Dt vill sig så illa att pappan flera gånger tar fram sin revolver och viftar med den mot mamman. Han skäms över sitt beteende, lämnar en lapp efter sig och reser sedan iväg. Mamman Betty åker strax därefter till USA för att jobba och lämnar barnen. När den äldsta systern dör i en sjukdom tar kommunen hand om barnen och de blir s.k. sockenbarn. Det innebar att olika gårdar fick lägga bud på barnen och de som budade lägst fick barnen. I gengäld skulle gårdsägarna stå för mat, husrum och uppfostran.
Detta blir början för en lång och olycklig barndom för Martin som skiljs från sina syskon och får flytta mellan olika gårdar. Arbetet är hårt, han åker på stryk och hans enda räddning är dagarna i skolan.

Detta är en sann berättelse om hur hårt livet var för sockenbarnen som såldes av kommunen till bönder som behövde hjälp. Det var väldigt utsatta barn som var helt utlämnade till dem som köpte dem, bara snäppet över slavar. Det är gripande att läsa Harry Martinssons dystra berättelse och det värsta är att den är sann.

fredag 20 april 2012

Bilbo - en kort men stor hjälte!

Dagens tips är Bilbo: En hobbits äventyr av J. R. R. Tolkien (Låna som bok, ljudbok eller talbok.)

Dom flesta känner nog till Sagan om Ringen trilogin, om man inte läst böckerna så har man nog sett Peters Jacksons filmatiseringar.
Men alla kanske inte känner till föregångaren till Sagan om Ringen: Bilbo: En hobbits äventyr.
Boken är en fantasy klassiker och handlar om Frodos släkting, Bilbo, som tillsammans med trollkarlen Gandalf och 13 dvärgar ger sig ut på ett äventyr. De skall döda draken Smaug, som en gång drev bort dvärgarnas förfäder från det Ensamma Berget där de levde, och återta Ensamma Berget samt ta Smaugs skatt.

Det är under det här äventyret som Frodo träffar på Gollum och kommer över Härskarringen. Han hittar även den magiska kniven Sting (som för Bilbo är som ett svärd, han är ju en Hobbit och inte så lång..).
Bilbo är, liksom Frodo är i början av Sagan om Ringen, ingen äventyrare. Men under resan utvecklas han till en ganska erfaren, men trött, äventyrare med många skrönor att berätta.

Boken är ett fantastiskt äventyr som tar dom genom skogar och dalar, genom och över berg.
De träffar på troll, vättar, vargar, gigantiska spindlar, stora örnar, alver och inte minst.. en drake.
En klassisker som alla borde läsa.

Även Bilbo skall bli film, eller det skall bli två filmer. Den första delen, Hobbit: en oväntad resa, har premiär i december.

TRAILER:

torsdag 19 april 2012

DÖDSbra klassiker

Just nu snackas det en del om Hunger games, eller Hungerspelen, som går på bio just nu. Att det skulle vara den ”nya Twilight” och liknande (dock är Hungerspelen i en helt annan genre, inga vampyrer utlovas!). Well, vare sig Hungerspelen är en blivande klassiker eller inte, vem kan låta bli att tycka om filmer som baseras på böcker där barn och ungdomar släpps lösa på en plats utan särskilt mycket mat eller vatten, men med desto mer rädsla och enkelt tillgång till vapen – och sedan se vem som överlever de andra?

Idag skriver jag om ”originalet” till den här sortens berättelse; boken Flugornas herre. Den handlar om det ovanstående: efter att ett flygplan krashat i havet flyter en grupp överlevande pojkar iland på en ö. Ett tag verkar tillvaron utan vuxna som bestämmer allt vara underbar, och de kan leka fritt. Men i en tillvaro där de inte vet hur de ska klara sig, skaffa mat, vatten, skydda sig från farliga djur och leva tillsammans, tar sig deras lekar om makt och social hierarki allt allvarligare uttryck, och plötsligt finns det inga lekar kvar längre – bara barn som med alla medel vill döda varandra.

Det här är inte en klassiker för inte, det är en solklar alla-måste-läsa-bok. Och nu är det bannemig din tur – och min, som precis ska sätta mig och läsa den för tredje gången.

tisdag 17 april 2012

Dr Jekyll & Mr Hyde + lite Austen

Läkaren Dr Jekyll är övertygad om att varje människa har minst två sidor, kanske till och med flera personligheter. En god och en ond. Hans idé är att om man kan särskilja dessa två personligheter från varandra kan man lämna sina dåliga sidor och bara vara riktigt god – om man vill... Men är det möjligt att särskilja sina personlighetsdrag? Och vilka konsekvenser får det?

Boken Dr Jekyll och Mr Hyde är en klassisk skräcknovell från 1886 av Robert Louis Stevenson. Stevenson var en skotsk författare som bland annat skrev äventyrsromaner influerade av hans många resor runt om i världen. Men i Dr Jekyll och Mr Hyde vänder han sig innåt och utforskar istället den mänskliga naturen.

Denna novell på 100 sidor, är både spännande och intressant även om man med dagens mått mätt kanske inte skulle kalla den för skräck snarare psykologisk thriller. Jag tipsar alltid om den när det kommer elever som "måste" läsa/skriva om en klassiker på svenskan i skolan. Boken är lätt att läsa, handlingen är lätt att följa, den är lätt att diskutera och dess omfång på (bara) 100 sidor gör att man läser den ganska snabbt = perfekt för skolarbetet!

Vill också passa på att tipsa om ännu en klassisk författare: Jane Austen. En av Englands största författarinnor och grymt bra. Om du inte hinner/vill läsa hennes böcker så har de flesta av böckerna dramatiserats på film. Låna dem gärna på biblioteket.

måndag 16 april 2012

TEMA: Klassiker & gamla godingar!

Så då var det dags igen för ett TEMA här på bloggen. Denna gång ger vi oss i kast med klassiker och/eller gamla godingar som vi gärna vill tipsa er om.

Vad är då en klassiker? – ja, ingen lätt fråga men, en populär bok som läses generation efter generation. Nationalencyklopedins beteckning av en klassiker är: ”författare eller ett litterärt verk som på grund av sitt bestående värde anses förtjäna beteckningen klassisk.”

Luddig beskrivning – javisst. Men om man ska vara seriös så kan det här med bestående värde vara något att ta fasta på. Och om vi (libraryninjas eminenta skribenter) inte har en klassiker på lager så har vi ryggen fri genom att kunna slänga in en gammal goding som vi tycker borde bli en självklar klassiker. Klassikertemat sträcker sig vida. Det kan röra sig om klassiska ungdomsböcker, vuxenböcker eller vuxenböcker passande till ungdomar.

Så ni som läser detta: kom gärna med egna förslag om vilka klassiker ni vill tipsa andra om. – Så ska vi göra vårt bästa under nästkommande två veckor att tipsa er om vilka klassiker som vi tycker ni borde läsa.
Enjoy!

torsdag 12 april 2012

Naruto Shippuden!

Idag tipsas alla TV-spels och manga/anime nördar om Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations.

Ett snyggt fightingspel basert på manga-serien (senare också som anime) Naruto Shippuden. För den som är intresserad av att låna mangan är det bara att klicka här.

72 spelbara karaktärer och ingen åldersgräns för att låna.

Finns till Playstation 3 och Xbox 360.

Vad väntar du på? Låna här!

GAMEPLAY:

tisdag 10 april 2012

Andra gör det också...




Så här i påsklovstider, när ni har tid över för annat än skolan (?) så kommer här lite tips om olika lokala bloggar. Det är "Tidningen Hisingen" som har listat några nya bloggar från närområdet. Har du en blogg och bor i Göteborg kan du också blogga via dem, maila då redaktion@gbg.direktpress.se Du hittar bloggarna på: www.direktpress.se/bloggar

torsdag 5 april 2012

Bokdöden

En bok som jag tänkt jättelänge att jag ska läsa ”någon dag” är Rachel Wards Döden i dina ögon. Nu har det äntligen blivit av, och fort gick det.

Jem beskriver sig själv som ”en av de där ungarna ingen vuxen eller lärare vill veta av”, och för att underlätta för dem håller hon sig oftast undan, både från sin fostermamma och från skolan. Hon tycker inte om att vara nära folk, vill inte se dem i ögonen. Men inte för att hon är blyg, utan för att hon i folks ögon kan se datumet då de kommer att dö.

En dag befinner sig Jem tillsammans med en kompis i Londons centrum, och plötsligt när hon tittar upp på personerna runt omkring henne ser hon att de allihop har samma dödsdatum i sina ögon. Och att det är dagens datum. Hon och hennes vän flyr från platsen, och bara en stund senare dör människorna de just stod bredvid i ett terroristdåd, dödade av en bomb som sprängdes.

Ryktet sprids om de två ungdomarna som sprungit från platsen just innan bomben sprängts, och plötsligt är Jem och hennes kompis efterlysta, misstänkta för terroristdåd. De bestämmer sig för att fly.

Boken var väldigt spännande, och jag hade redan innan den var slut bestämt mig för att jag skulle fortsätta med uppföljaren (som heter Arvet), när plötsligt, de sista 10 sidorna förvandlas till – platt fall. Efter att jag gråtit mig genom crescendot som jag trodde var slutet, kommer det plötsligt 10 sidor av… skit. Skit som jag inte alls ville ha med. Som förtar all spänning och den härliga ”slut mitt i”-känslan, och plötsligt vet jag inte om jag har lust att läsa nästa bok. Suck. Jag måste fundera ett tag.

Utan titel.

Dagens boktips: Utan titel av Anna Charlotta Gunnarsson.

16 åriga Jills mamma har dött i lungcancer för tre år sedan och hennes storebror har flyttat hemifrån för att plugga. Jill bor ensam kvar med sin pappa. Jill sörjer och saknar sin mamma, men hon visar det inte så mycket utåt, det syns liksom inte på henne. Hennes pappa hanterar sorgen efter mammans död på ett annat sätt än Jill. Pappan sörjer öppet, gråter och bryter ihop. Och han vill prata om mamman, älta. Men när dom pratar så är det egentligen bara han som pratar. Han tar sig inte tid att lyssna på vad Jill säger, han tar inte in.

Och han kan inte förstå varför hans dotter inte är som honom. Varför hon inte bryter ihop och gråter hela tiden. Men han märker inte att Jill kämpar för att klara av sorgen, som dyker på henne då och då. Små saker som kan påminna henne om mamman och saknaden och som får henne att bryta ihop.

En annan sak som bekymrar pappan är att hon inte gör UPPROR. Hon är ju tonåring och borde hata allt och alla. Som hennes pappa gjorde, som spelade i punkband och protesterade mot allt möjligt. Istället har han en dotter som ser ut som de flesta andra och som gillar att baka och att lägga upp kreationerna på sin och kompisens bakblogg.

Trots att mamman dött i lungcancer så tjuvröker Jill. En dag åker hon fast i skolan och pappan får reda på det. Pappan blir skitsur och Jill får datorförbud i en månad. Att hon har massa skolarbete spelar ingen roll. Hon får skriva för hand. Och bakbloggen är det bara att glömma.
Jill i sin tur ger pappan talförbud i en månad, hon vägrar att prata med honom. Det är ju ändå bara han som pratar hela tiden utan att lyssna på henne.

Dessutom fortsätter hon att tjuvröka, DET är hennes uppror. Men hon smyger med det för att inte åka fast. Hon har sitt hemliga rökställe, där hon kan sitta i lugn och ro och gömma sig för världen. Men en dag fattas det cigg ur paketet.
Det är så hon träffar Mio. Som är tolv år och egentligen för smart för sin ålder, hans hemförhållanden har fått honom att växa upp fort och att tänka lite för mycket. Hans föräldrar jobbar med kultur och de reser mycket och ibland tar de med Mio ut i världen. Och det diskuteras mycket hemma, kanske saker som en tolvåring egentligen inte skall behöva tänka på.

Helt plötsligt har Jill någon att prata med, som lyssnar, tar in och pratar med henne. På riktigt.

Jag gillade den här boken väldigt mycket, det är en vacker bok. En lätt bok att läsa med ett enkelt språk som flyter på bra och som sagt, en väldigt fin berättelse.

Men när jag försöker klura ut vad den egentligen handlar om så vet jag inte riktigt.
Kanske relationer. Till den döda mamman, till pappan, storebror, sig själv och vänner. Och det är väldigt fint att läsa om. Kanske handlar det också om vem som bestämmer hur man sörjer och om det finns rätt och fel sätt?
Fast jag tycker egentligen inte att det spelar någon roll vad den handlar om, alla böcker som får mig att gråta lite är värda att läsa!